PiS-ministrar vill riva Kulturpalatset

Kulturpalatset var en gåva av Stalin. Foto: Adrian Grycuk.

Att riva Kulturpalatset, denna symbol för det sovjetiska förtrycket, vore väl en fin present till nästa år då Polen firar 100 år som självständig nation. Det säger vice försvarsminister Bartek Kownacki till Radio Zet.

Kulturpalatset mitt i Warszawa är en gåva av Stalin och Sovjetunionen till det polska folket som invigdes 1952. Byggnad är 237 m hög och syntes tidigare överallt i Warszawa.

Om den är vacker eller ej är en smaksak. Under kommunisttiden brukade man säga att det bästa med Kulturpalatset var att där inne slapp man i alla fall se eländet.

Efter kommunismens fall 1989 fanns hos många en önskan att riva den krokanliknande byggnaden som representerade allt det negativa med stalinismen och Sovjetunionen, men med tiden kom man fram till att krokanen skulle stå kvar som ett minnesmärke från sin tid. Kulturpalatset byggnadsminnesförklarades för att kunna utgöra ett landmärke i staden och en påminnelse om vad som varit.

Idag är Kulturpalatset visserligen en symbol för den polska huvudstaden, men den ligger delvis skymd av moderna skyskrapor som tillåtits växa ännu högre mot himlen.

I veckan talade kulturminister Piotr Gliński om att det finns tankar på riva den gamla krokanen – marken är högintressant för olika typer av byggande.

Gliński är också minister för det nationella arvet och kunde i den egenskapen kanske tänkas vilja bevara palatset, men så är det inte.

Det har jag ingenting emot, vi kan snabbt bygga upp något annat i stället, sade kulturministern till Radio RMF FM. Kanske ett sjukhus – det fanns ett sjukhus där före andra världskriget.

Kownacki, som alltså är vice försvarsminister ser framför sig hur soldaterna med liv och lust skulle gå in för att rasera Stalins gåva – som polackerna för övrigt fick betala själv och bygga själv.

Det vore härliga övningar för våra pojkar, säger han. För övrigt finns det en del andra byggnader som gott kunde rivas. Med historiepolitiken ska vi bygga så att man minns de stora händelserna i Polens historia och inte bara sådant som förknippas med ockupationen. (Radio Zet, radio RMF FM, Dzieje.pl och wB 16 nov 17)