Duda fortfarande mest populär

President Andrzej Duda. Foto: EU-parlamentet.

I dessa dagar då alla undrar över vem som ska får gå när PiS-ledaren Jarosław Kaczyński möblerar om i regeringen kommer en färsk opinionsundersökning där de svarande får redogöra för sin syn på maktens företrädare i landet.

President Andrzej Duda, i långvarig juridisk fejd med Kaczyński, fortsätter att vara den politiker som åtnjuter flest väljares förtroende. Stödet har sjunkit något, men med stöd av 69 % av de tillfrågade kan han gå rak i ryggen till mötena med Kaczyński, som försöker få honom att ta tillbaka sitt veto mot två av de domstolsreformer som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) försökte driva igenom i somras. Kaczyńskis förhandlingsbud anses i hög grad vara avgörande för regeringsombildningen – vad kan man erbjuda Duda för att han ska säga ja till de nya lagarna?

Själv säger presidenten att han är beredd att lägg in sitt veto igen om det behövs.

Ett förslag är att presidenten ska vara den som representerar Polen på EUs toppmöten. En nackdel med det förslaget är att Duda inte är lika följsam som tidigare.

Många tror att Kaczyński vill sparka premiärminister Beata Szydło och själv ta över posten som regeringschef. Men Szydło är mycket populär – 56 % av väljarna har förtroende för henne. Mot det ska ställas att Kaczyński och försvarsminister Antoni Macierewicz toppar listan över de politiker som väljarna har minst förtroende för. När Szydło och Kaczyński i förra veckan stämde av vallöftena mot regeringens resultat under de två första åren tittade de så vänligt på varandra och prisade varandras genialitet och duglighet. Ryszard Terlecki, som är gruppledare för PiS-ledamöterna i parlamentet, har flera gånger sagt att Szydło kommer att sitta kvar – men även de som är med i den innersta kretsen kan naturligtvis ha fel.

På tredje plats kommer missnöjespolitikern Paweł Kukiz som gillas av drygt 50 %. Finansminister Mateusz Morawiecki inger också högt förtroende.

Varken utrikesminister Witold Waszczykowski, inrikesminister Mariusz Błaszczak eller kulturminister Piotr Gliński är däremot särskilt uppskattade av väljarna.

Vad gäller de som polackerna inte tycker om ligger försvarsminister Antoni Macierewicz och Kaczyński i topp. Efter dem kommer Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), Moderna-ledaren Ryszard Petru och miljöminister Jan Szyszko.

Undersökningen var beställd av tidningen Dziennik Gazeta Prawna och genomfördes av opinionsinstitutet Cbos. (Dziennik Gazeta Prawna 20 nov 17)