Polackerna vill ha kvar Kulturpalatset

Kulturpalatset var en gåva av Stalin.
Foto: Adrian Grycuk.

Kultur palatset bör rivas. Det säger en rad framträdande politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS): president Andrzej Duda, kulturminister Piotr Gliński, finansminister Mateusz Morawiecki och biträdande försvarsminister Bartosz Kownacki.

Kownacki ser Kulturpalatset som en symbol för decennier av kommunistiskt förtryck och föreslår att armén är behjälplig med rivningen.

Myndigheterna i Warszawa och frivilligorganisationer är däremot negativa.

De som kommer med sådana idéer har ingen aning om vad Warszawa egentligen står för, säger de. Byggnaden har för övrigt fått status av byggnadsminne – det symboliserar en viktig tid i Polens historia som man inte bara kan radera ut, menar motståndarna.

Och de tycks ha befolkningen med sig. 65 % polackerna anser att Kulturpalatset bör stå kvar mot 12 % som är positiva till en rivning, visar en färsk opinionsundersökning.

Att PiS vill riva den hatade byggnaden har förstås politiska förklaringar. Dels vill det mycket konservativa partiet verkligen visa sin avsky för Sovjetunionen och Ryssland och dels är man nu inne i en intensiv kampanj för att misskreditera den nuvarande borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz. Hon tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som av PiS betecknas som postkommunistiskt – dvs. plågsamt vänsterliberalt. I kommunalvalet nästa år vill PiS ha en av sina egna på borgmästarposten i huvudstaden. (Rzeczpospolita och wB 28 nov 17)