Regeringen informerar unga om fortplantning

Hälsominister Konstanty Radziwiłł.
Skärmdump från wPolsce.

För ett par veckor sedan lade hälsodepartementet ut en liten film på sin hemsida där man uppmanade polackerna att leva som kaniner: röra sig mycket, äta sunt och föröka sig flitigt.

Om du vill bli förälder, följ kaninernas exempel, var budskapet. Filmen som blev viral utlöste en del glada skratt.

Äsch, det är ju löjligt att säga att vi jämför människor med kaniner. Men nu är den kampanjen slut, säger hälsominister Konstanty Radziwiłł till tidskriften wPolsce.

I stället ska departementet dra igång en informationsportal som riktas mot unga människor. Fokus ska ligga på olika aspekter av fortplantningen, säger hälsoministern. Vi ska tala om vad man kan och bör göra för att öka chansen att få barn i framtiden. Det är frågor som ska hanteras med försiktighet och det får inte bli vulgärt.

Det ser alltså ut som att polska ungdomar nu ska få tillgång till statlig sexualundervisning. Ganska försiktig undervisning, kan man nog anta, eftersom det nu är i det konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) regi. PiS har kämpat hårt för ett totalförbud mot abort – utan att tala om för ungdomarna hur man undviker graviditeter. Preventivmedel och dagen efterpiller är inget som PiS förordar – Radziwiłł har upprepade gånger talat om att dagen efterpiller är farliga – han skulle inte ge det till en våldtagen 10-åring.

Samtidigt har Polen stort behov att öka befolkningens storlek. Unga par utvandrar, pensionärerna blir allt fler – inte minst sedan man nu sänkt pensionsåldern rejält – och det föds alldeles för få barn i landet. Regeringen har därför infört ett rejält flerbarnsbidrag för att ekonomin inte ska avhålla unga polacker att föröka sig. Det har verkligen medfört en höjning av födelsetalen – möjligen har en del kvinnor också slutat arbeta för att ta hand om barnen, vilket i sin tur sänker arbetslöshetssiffrorna.

Och nu ska en informationsportal informera om fortplantning på ett sätt som ska öka nativiteten ytterligare. (wPolsce och wB 28 nov 17)