Regeringen ombildas inte förrän efter nyår

Premiärminister Beata Szydło och finansminister Mateusz Morawiecki. Montage: wB

Diskussionerna om den kommande regeringsombildningen drar ut på tiden och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tros inte komma till skott förrän efter nyår. Premiärminister Beata Szydło har fått kritik för att hon har svårt att fatta beslut – d.v.s. att prioritera bland övriga ministrars krav och förväntningar. Det har lett till att vissa av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) projekt har hamnat i bakvattnet. Som efterträdare har nämnts finansminister Mateusz Morawiecki, som är en av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favoriter. Men varken partiets egna toppar eller de två små koalitionspartierna Förenade Polen och Polen Tillsammans tror att han skulle klara den balansgången bättre, skriver tidningen Rzeczpospolita. Och då kanske Kaczyński trots allt själv får ta platsen som premiärminister själv, annars blir regeringsombildningen närmast kosmetisk.

Det tycks stå klart att Kaczyński nu offrar den kontroversiella försvarsministern Antoni Macierewicz. Som ersättare nämns vice partiordföranden Joachim Brudziński. För att ministerbytet inte ska förorsaka ett ramaskri bland kärnväljarna kan Macierewicz få bli vice partiledare, säger partikällor till tidningen.

Ett annat skäl till att det drar ut på tiden är det misstroendevotum mot regeringen som oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har begärt. Om Szydło nu får sparken nu kan det verka som att Kaczyński liksom oppositionen tycker att regeringen och regeringschefen inte sköter sig, och det vore inte bra.

Alltid alerta polska medier har naturligtvis gjort en opinionsundersökning för att ta reda på vilka ministrar som enligt väljarna bör bytas ut.

Listan toppas av försvarsminister Antoni Macierewicz – 46 % vill bli av med honom. På andra plats kommer miljöminister Jan Szyszko med 25 %. Nummer 3 är justitieministern och riksåklagaren Zbigniew Ziobro (18 %).

Därefter i fallande ordning med ganska låga misstroendesiffror utrikesminister Witold Waszczykowski, inrikesminister Mariusz Błaszczak, hälsominister Konstanty Radziwiłł, skolminister Anna Zalewska, finansminister Mateusz Morawiecki, kulturminister Piotr Gliński, högskoleminister Jarosław Gowin, socialminister Elżbieta Rafalska – bara 1 % tycker att hon ska avgå. Rafalska tillhör dem som fått gehör för frågor inom sina ansvarsområden med flerbarnsbidraget 500+ och sänkt pensionsålder som exempel. Det var å andra sidan PiS viktigaste vallöften och gick knappast att diskutera. (Rzeczpospolita, SuperExpress och wB 2 dec 17)