Provokatörs-pris till Tomasz Piątek

Reportern Tomasz Piątek. Foto: Mariusz Kubik.

Tomasz Piątek, grävande reporter på tidningen Gazeta Wyborcza har tilldelats ProwokaTor-priset av journaliststudenterna i Kraków för sin uppmärksammade bok Macierewicz i jego tajemnice (Macierewicz och hans hemligheter >>).

Han får priset för att han i sin bok kartlagt försvarsminister Antoni Macierewicz kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och den lokala maffian. Ett gigantiskt journalistiskt arbete, skriver juryn.

Tidigare i höst nominerades Piątek av organisationen Reportrar utan gränser (RSF) till internationella Pressfrihetspriset 2017.

Macierewicz och försvarsdepartementet har gått till motangrepp och Piątek riskerar att dras inför militärdomstol för sin bok, som väckt stort uppseende.

Macierewicz har anmält Piątek till åklagarmyndigheten och låtit försvarsdepartementet ta fram en rapport där man pekar ut ”de viktigaste manipulationerna och falska uppgifterna”. Författare till rapporten är Sławomir Cenckiewicz från IPN (Nationella Minnesinstitutet), en historiker som flera gånger hävdat att Solidaritetsikonen Lech Walesa var agent åt den forna kommunistregimen. (Rzeczpospolita 2 dec 17)