Fler gripna i fastighetsskandalen

Stadshuset i Warszawa. Foto: wikipedia.

Tre chefer på stadshuset i Warszawa greps på måndagen, misstänkta för korruption i den pågående fastighetsskandalen. De har arbetat med utredningar om fastigheter som exproprierades under kommunisttiden och som de forna ägarna nu kan få tillbaka.

De har enligt Antikorruptionsbyrån (CBA) tagit emot ekonomisk ersättning i samband med återprivatiseringsärenden, säger Stanisław Żaryn från säkerhetsdepartementet. Flera stadshustjänstemän och en advokat har tidigare anhållits och de tre som gripits idag är inte de sista.

Enligt justitieminister Zbigniew Ziobro har de gripna tagit emot sammanlagt 300 000 złoty (närmare 800 000 svenska kronor) i mutor för att kriminella personer skulle kunna ta över bostadshus i Warszawa, rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Ytterligare 68 utredningar om misstänkta oegentligheter vid återlämnandet av 200 fastigheter, både exklusiva tomter i centrala staden och vanliga bostadshus för miljontals złoty.

Skandalen har inneburit att flera tjänstemän i Stadshuset fått sparken, och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz måste avgå. Enligt nyhetsbyrån PAP utreds också Gronkiewicz-Waltz man, som 2003 förvärvade en del av rättigheterna till ett hus på Noakowski-gatan i Warszawa.

Efter andra världskriget konfiskerade kommunistregimen under ledning av Bolesław Bierut tomtmark i det sönderbombade Warszawa för att bygga upp sjukhus, skolor och bostäder. Efter kommunismens fall har de forna ägarna eller deras arvtagare kunnat göra anspråk på fastigheterna om de kunnat visa papper på sin äganderätt. Det har emellertid visat sig svårt eftersom alla arkiv brändes av nazisterna. Många andra städer i Polen har samma problem, en stor del av domstolarnas tid går åt till att försöka fastställa vem som har rätt att få tillbaka hus och tomtmark. (IAR, PAP, Polskie Radio och wB 4 dec 17)