PiS tappar stöd inför kommunalvalet

Partiloggan.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har fortfarande brett stöd i opinionen. Om det vore val idag skulle 36,4 % av väljarna rösta på PiS, men det är en rejäl minskning om man jämför med mätningen i början av oktober då PiS stöddes av rekordhöga 39,8 %. På två månader har PiS alltså tappat 3,4 % av väljarna.

Det visar en färsk opinionsmätning från opinionsinstitutet Ibris, som beställts av tidningen Rzeczpospolita.

Bondepartiet, PSL, har ökat från 5 % till 6,4 % vilket kan vara en del av förklaringen till att PiS har tappat röster, säger Ibris analytiker Marcin Duma. Den afrikanska svinpestens snabba frammarsch oroar många på landsbygden, och det är där PiS har sina flesta väljare. 40 % av befolkningen bor på landsbygden.

Flerbarnsbidraget 500+ ger fortfarande PiS många röster, säger Duma, men i kommunalvalen nästa år kan man rösta på oppositionen utan att riskera att bidraget ändras.

PiS har ju analyserat vallagen och lagt fram förslag till förändringar för att få så bra röstsiffror som möjligt. Valförrättarna ska dela in valdistrikten i kretsar med två eller tre mandat. Om oppositionen går samman räcker det i valkretsar med tre mandat med en rösts övervikt för att ta det tredje mandatet, säger Ibris analytiker.

PiS har naturligtvis analyserat detta för att se var gränserna för valkretsarna ska gå för att ge PiS bästa möjliga valresultat.

Vad gäller de övriga partierna visar den nya opinionsundersökningen att stödet för Medborgarplattformen (PO) ligger kvar på runt 20 %. Moderna ligger nu på 10 %, en ökning med 3,6 % sedan Katarzyna Lubnauer blev partiledare efter Ryszard Petru. Sedan vet man ju inte hur länge Lubnauer-effekten håller i sig. Men det ger Moderna en starkare förhandlingsposition i förhandlingarna om gemensamma vallistor.

Kukiz’15 får 6,8 % av rösterna, SLD 6,6 % och PSL 6,4 %. (Rzeczpospolita 4 dec 17)