Szydło får gå – Morawiecki tar över

Beata Szydło ersätts av finansminister Mateusz Morawiecki.
Montage: wB

Premiärminister Beata Szydło har lämnat in sin avskedsansökan och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har accepterat. Partiet har föreslagit att finansminister Mateusz Morawiecki går in som regeringschef. Det säger Beata Mazurek, PiS presschef på en presskonferens.

Tidigare under dagen sade Ryszard Terlecki, som är PiS gruppledare i sejmen, att partiets politiska kommitté på torsdagskvällen skulle fatta beslut om ifall Szydło skulle få ha kvar sin ställning som regeringschef. Resultatet av diskussionen i politiska kommittén har inte oväntat blivit att hon får gå. Hon ersätts av Morawiecki, en av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favoriter. För två år sedan var han en opolitisk bankman som utnämndes till utvecklingsminister i den då nya PiS-regeringen och avancerade ganska snabbt till finans- och utvecklingsminister och vice premiärminister.

Szydło ska emellertid stanna kvar i regeringen som vice premiärminister, skriver nyhetsportalen onet.pl.

Det är PiS-ledaren Jarosław Kaczyński själv som hållit i yxan – trots de hyllningar han öste över Szydło för någon månad sedan. Han sägs ha tövat i det längsta med beslutet eftersom Szydło är populär bland väljarna, särskilt bland partiets egna kärnväljare – lågutbildade och lågavlönade landsbygdsbor, i synnerhet kvinnor. Ekonomen Morawiecki är mer uppskattad av högutbildade män – men de brukar inte rösta på PiS.

Szydło anses ha varit för svag i förhållande till mer påstridiga ministrar och inte kunnat prioritera korrekt bland vallöftena. Å andra sidan anses Morawiecki ha samma svaghet. (Polskie Radio, onet.pl och wB 7 dec 17)