Macierewicz: Chockerande av Putin!

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

På sin stora årliga presskonferens sade Rysslands president Vladimir Putin att han är trött på att höra polska politiker tala om att det presidentplan som störtade vid Smolensk varit utsatt för ett politiskt attentat.

Polska och ryska experter har uteslutit teorin om attentat, sade Putin, och om planet nu exploderade – det startade i Warszawa, inte i Moskva. Fick ryska tekniker montera in en bomb i presidentens plan?

Väx upp! sade Putin, det är dags att vända blad.

Uttalandet föll inte i god jord hos försvarsminister Antoni Macierewicz.

Det är chockerande att höra sådana ord ur munnen på ledaren för det land som bär ansvaret för Katyń-massakern, säger Macierewicz till Polskie Radio 24. Två explosioner som förstörde planet har konstaterats av experter i den utredning som beställdes av dåvarande inrikesministern Jerzy Miller. President Putin borde ha modet att ta ansvar för vad som hände och inte försöka förolämpa det land vars ledare dog vid Smolensk, nära Katyń.

Macierewicz är en av de få som – möjligen – fortfarande tror att flygolyckan vid Smolensk 2010 orsakades av ett attentat, initierat av den ryske presidenten. Olyckan, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra ur Polens politiska och militära maktapparat omkom, har blivit ett stort inslag i polsk inrikespolitik, i synnerhet sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten hösten 2015. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, tvillingbror till presidenten, håller månatliga politiska möten där han använder flygkraschen som slagträ mot sina politiska fiender. En av dem är EU-ordföranden Donald Tusk, som 2010 var premiärminister i Polen.

Presidenten var på väg till en minneshögtid för offren i Katyńmassakern 1940, då 20 000 polska reservofficerare och krigsfångar mördades av Röda armén. Det gjorde olyckan extra traumatisk för polackerna – de flesta polska familjer har någon anförvant som sköts vid Katyń. (onet.pl och wB 14 dec 17)