Morawiecki redan populär bland väljarna

Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Regeringskansliet.

Lag och Rättvisa (PiS) slår nu rekord i opinionsmätningarna – hela 50 % av de tillfrågade skulle rösta på regeringspartiet om det vore val idag. Det är en ökning med 5 % sedan i november, visar en färsk mätning från opinionsinstitutet Kantar Public som redovisas i tidningen Fakt.

På andra plats kommer oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) med låga 17 % (-6). Därefter kommer Kukiz’15 med 11 % (+3), liberala Moderna med 9 % och Vänsteralliansen (SLD) 5 %. För att överhuvudtaget få någon plats i parlamentet krävs 5 %, vilket Bondepartiet, PSL, i den här mätningen inte nådde upp till.

Enligt en annan undersökning av samma opinionsinstitut blev nästan 60 % överraskade av att förra premiärministern Beata Szydło byttes ut mot den nuvarande, Mateusz Morawiecki. 41 % tror att han kommer att vara bra för landet – bland PiS egna väljare är 74 % övertygade om att han kommer att göra ett bra jobb.

En god start för den nya regeringschefen alltså. (Fakt 13 dec 17)