Dudas utrikestal tyder på ny enighet

Krzysztof Szczerski, president Dudas rådgivare i utrikesfrågor.
Foto: MZS

Premiärminister Mateusz Morawiecki väntas vara klar med sin regeringsombildning runt den 11 januari, och som av en händelse är det den dagen som president Andrzej Duda ska hålla ett stort och viktigt utrikespolitiskt tal.

Informationen om presidentens tal kommer från hans närmaste man och rådgivare i utrikesfrågor, Krzysztof Szczerski.

I talet ska presidenten tala om Polens ställning i EU och landets roll som icke-permanent medlem i FNs säkerhetsråd. Han kommer också att utveckla sitt internationella politiska mål för 2018, säger Szczerski.

I presidentens ansvarsområden ingår bland annat utrikesfrågor och försvarsfrågor – han är överbefälhavare för krigsmakten i fredstid. Det senare har emellertid försvarsminister Antoni Macierewicz struntat fullkomligt i, vilket i våras ledde till en inrikespolitisk kris. Presidenten skrev officiella brev till försvarsministern och konflikten blev allmänt känd. Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) blev misslynt över att konflikten fördes inför hela folket, men muttrade att det nog ändå var presidenten som hade rätt i frågan. Macierewicz borde alltså rätta in sig i ledet, men på det har man inte sett så många tecken.

Nu tog Duda strid mot Kaczyński, genom att oväntat vägra godkänna den nya lagstiftningen om landets högsta domstolsinstanser, Högsta Domstolen och Domstolsrådet. PiS-ledaren försökte med ringa framgång förhandla med presidenten, han talade om en regeringsombildning, en strukturförändring som skulle medföra att vissa ansvarsområden flyttades till andra departement. Premiärminister Beata Szydło fick sparken och ersattes med Morawiecki. Han i sin tur vill ha lite andra ministrar i sin regering, och flera av dem är redan klara.

När EU före jul beslöt att inleda sitt artikel 7-förfarande svarade Duda med att underteckna de kontroversiella domstolslagarna. Det tyder på att Kaczyński och han har kommit överens, och att Duda ska hålla ett viktigt utrikespolitiskt tal stärker det intrycket. Man kan anta att han i viss mån gett med sig i försvarsfrågan mot att i stället få mer inflytande på utrikespolitiken. Bland annat har det sagts att han ska representera Polen i EU i ministerrådet i framtiden. Det innebär att utrikesminister Witold Waszczykowski får avstå en del av utrikesfrågorna till presidenten.

Eller snarare Waszczykowskis efterträdare, som väntas bli just presidentens närmaste man Krzysztof Szczerski. (Polskie Radio, natemat.pl och wB 31 dec 17)