Årets Frihetsperson blev en domare

Konstitutionsdomstolens ordförande Julia Przyłębska.
Foto: RMF FM.

Julia Przyłębska, ordförande i Konstitutionsdomstolen (KD) efter en kontroversiell utnämning av president Andrzej Duda, har utsetts till Årets Frihetsperson 2017 av den regeringsvänliga tidskriften wSieci (På Nätet).

Valet av Przyłębska till ordförande i KD blev starten på återuppbyggnaden av det polska rättssystemet, skriver Bronisław Wildstein på wSieci i sin motivering. Till skillnad från sin företrädare deltar Przyłębska inte i det politiska spelet, och dessutom har hon dragit ner på en rad dyrbara ceremoniel.

Wildstein avfärdar en rad prominenta jurister som anser att Przyłębska är alltför följsam i förhållande till regeringen, som just genomdrivit en reform av domstolsväsendet, som i EU väckt oro för rättssäkerheten i Polen.

Wildstein talar vidare om hennes kompromisslösa attityd i arbetet, om hennes beundransvärda lugn och konstaterar att med valet av henne till chef för Konstitutionsdomstolen har Polen verkligen fått rätt person på rätt plats.

Förra året valdes Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till Årets Frihetsman, och 2015 var det PiS presidentkandidat Andrzej Duda. (wSieci och wB 27 dec 17)