Morawiecki på statsbesök i Budapest

Premiärminister Mateusz Morawiecki besöker Budapest.
Foto: Regeringskansliet.

Premiärminister Mateusz Morawiecki besöker på onsdagen Budapest och sin ungerske kollega Viktór Orban. Med på resan är utrikesminister Witold Waszczykowski och EU-minister Konrad Szymański.

Det är ett officiellt besök med många frågor ska avhandlas. Regeringens nya presschef Joanna Kopcińska räknar upp energi, klimat migration, säkerheten, EU, utvecklingen av ett europeiskt försvar och samarbete inom Nato.

Vi vill fortsätta det goda polsk-ungerska samarbetet, och vi har ett antal gemensamma mål med en liknande syn på många frågor, inklusive migrationsfrågorna, säger Kopcińska. Ett stärkt samarbete mellan Polen och Ungern är av godo för hela regionen.

Att Morawieckis första utländska besök går till bundsförvanten Budapest är ett sätt att understryka för resten av EU att Polen och Ungern har särskilt nära relationer. Kanske också att knyta Ungern ännu lite närmare Polen – visserligen åker regeringstjänstemän från de två länderna skytteltrafik mellan Budapest och Warszawa varje vecka för att diskutera gemensamma intressen, men Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), kan inte sägas ha Viktor Orbán helt i sin hand. Samarbetet inom Visegradgruppen – Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien – domineras normalt av Polen som är det största landet, men Ungern har ur polsk synvinkel onödigt nära ekonomiska relationer med Moskva.

Att Ungern förra våren röstade för Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet blev en svår besvikelse för Kaczyński. Men Orbán ansåg att Tusk betytt mycket för att resten av EU skulle förstå Centraleuropas särskilda problem.

I flyktingfrågan har Polen och Ungern emellertid samma åsikt och eftersom bådas vägran att acceptera EUs flyktingkvoter innebär en konflikt med unionen, har Orbán och Kaczyński lovat att förhindra att något av länderna drabbas av sanktioner. (TVP, parlamentarny.pl och wB 3 jan 18)