Błaszczak: Det är inte Morawiecki som bestämmer

Försvarsminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Piotr Tracz, regeringskansliet.Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki möts inte av entusiasm av alla ministrar. Nyligen påpekade försvarsminister Mariusz Błaszczak att Morawiecki är ny som medlem i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och får foga sig i vad partihögkvarteret bestämmer, på samma sätt som den förra regeringschefen Beata Szydło fick.

Morawiecki är en främmande kropp i PiS, han har helt nyligen gått med i partiet och har ingen egen bas här, sade Błaszczak till Polskie Radio. Man kan avundas honom hans framgång, han har varit direktör i en av Polens största banker, och samhällsekonomin har gått bra under hans tid som finans- och utvecklingsminister. Men det betyder inte att han bestämmer hur regeringens politik ska utformas, utan det gör PiS. På samma sätt som när Beata Szydło var premiärminister.

Det är också partiet som avgör vilka som ska vara ministrar, det gällde för Szydło och det gäller Morawiecki. De har inte själva utformat sina regeringar, de är en del av partiets program, sade försvarsministern. Sådant är PiS och den enade högerns regelverk.

Błaszczak själv tillhör den innersta kärnan i PiS och står partiledaren Jarosław Kaczyński nära, och det tycks som att Morawiecki har fått ett lika svårskött pastorat som Szydło hade. Partiprofiler som varit med från början har svårt att finna sig i att nykomlingar ska en makt och status som de själva inte uppnått. Frågan är naturligtvis om Błaszczak här ger uttryck för en inlindad kritik mot Kaczyński själv, eller om han bara vill sätta regeringschefen på plats. (Polskie Radio, natemat.pl och wB 15 jan 18).