Kontroversiell vallag undertecknades av Duda

Valkommissionens ordförande Wojciech Hermeliński meddelade sent på måndagskvällen det slutgiltiga valresultatet.
Foto: Lukas Blentesson.

President Andrzej Duda undertecknade på tisdagen de kontroversiella ändringarna i vallagen och i reglerna för det kommunala styret. Avsikten med ändringarna har varit att göra valen mer transparenta, och ge garantier för att valen blir rättvisa, säger regeringen, men oppositionen är mycket kritisk.

Den nya lagen innehåller ”många lösningar som presidenten stöder”, säger en av Dudas rådgivare, och antyder därmed att det varit strid inom partiet om utformningen av lagen.

I och med att de nya bestämmelserna nu träder i kraft ska den nuvarande Valkommissionen avgå. De nya ledamöterna utses inte som hittills av Konstitutionsdomstolen, Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. I stället ska parlamentet utse sju av de nio ledamöterna, och i parlamentet har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) majoritet. De återstående två utser landets högsta domstolsinstanser gemensamt.

Indelningen av valkretsarna görs om och gränsdragningen kan göras så att den stöder det ena eller det andra partiet. Det är valförrättarna som gör indelningen – även de ska bytas ut inför nästa val och utses av parlamentet.

Valkommissionen har varnat för att valprocessen med den nya lagen blir för politiserad, och för att oerfarna valförrättare kan utsättas för politiska påtryckningar.

Landets borgmästare ska bara kunna sitta på sin post i två mandatperioder, vilket innebär att många städer med en borgmästare från något av oppositionspartierna – som t.ex. Warszawa – blir av med en populär politiker som valts om flera gånger. (Polskie Radio och wB 16 jan 17)