Vägnamnen speglar Polen som jordbruksland

Ul. Grodzka – Borggatan i Golgów.
Foto: Pawel Dembowski.

Vilket är Polens vanligaste gatunamn? En titt i statistiken visar att det finns tretusen gator med namnet ul. Leśna (Skogsgatan) och ul. Polna (Fältgatan). Sedan kommer ul. Słonecza (Soliga gatan), ul. Krótka (Korta gatan) och ul. Ogrodowa (Trädgårdsgatan). Det rapporterar sajten Culture.pl.

Eftersom Polen traditionellt varit ett jordbruksland där de flesta invånarna bott på landsbygden har det varit naturligt att vägnätet ofta fått namn efter naturföreteelser. Skogsgatan leder till en närbelägen skog, Fältgatan till åkrar och fält, och vad gäller Soliga gatan kan man anta att den har hög solfaktor.

Nationens kändisar har naturligtvis också fått ge glans åt gator och torg i stadsmiljön. Här toppas lustan av nationalpoeten Adam Mickiewicz med 1100 egna gator, tätt följd av upprorshjälten Tadeusz Kościuszko med något färre. Nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz, dramatikern Juliusz Słowacki samt poeten och författaren Maria Konopnicka ligger strax under tusen gator och torg vardera.

Lite oväntat har den polskfödde påven Johannes Paulus II fått ge namn åt bara 665 gator, och den älskade kompositören Fryderyk Chopin lite drygt 500. Även astronomin bidrar: över 600 gator har uppkallats efter Mikołaj Kopernik.

I polska medier kan man dessutom i dessa dagar se att allt fler gator uppkallas efter president Lech Kaczyński, som omkom i Smolenskolyckan. (culture.pl och wB 18 jan 17)