– Tyskland är vår viktigaste ekonomiska partner

Polens nye utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: regeringskansliet

Tyskland är Polens viktigaste ekonomiska partner, och vår ekonomi utvecklas bra tack vare ett bra samarbete med Tyskland.

Det säger den nye utrikesministern Jacek Czaputowicz till statskontrollerade TVP. Intervjun äger rum ett par dagar efter det uppmärksammade besöket i Berlin där han tonade ner Polens uppmärksammade krav på krigsskadestånd från Tyskland efter andra världskriget 1939–45.

Det är uppenbart att han nu tonar ner även andra konflikter.

Berlin och vi har olika åsikter i vissa frågor, t.ex. domstolsreformen i Polen, men det är ingenting som ska påverka våra bilaterala relationer, sade Czaputowicz. Vi har samma långsiktiga intressen, vi vill ha ett starkt EU, baserat på de fyra friheterna.

Vad gäller migrationen anser vi i Polen att det viktigaste är att ta bort orsakerna till att människor lämnar sitt land. Det betyder att stärka den ekonomiska utvecklingen och stabiliteten i de länder som flyktingarna kommer ifrån – som Syrien, Irak och norr Afrika, konstaterar Czaputowicz. Och vår argumentation mot kvotfördelningen av de invandrare som kommit till Europa möts med ökad förståelse. Både Tyskland och Polen har intresse av att migrationskrisen ska gå över.

Utrikesministern talade också om Artikel 7 i EU-fördraget, nyligen initierat av EU-kommissionen mot Polen med anledningen av regeringens kontroversiella domstolsreformer. Men han oroade sig inte för utgången av en eventuell omröstning i EU, däremot för att det skulle kunna medföra att EU splittras.

Vi anser inte att domstolsreformerna strider mot EUs värderingar, men för att svara på EUs förväntningar vill vi försöka finna en kompromiss. Vi måste sänka diskussionstemperaturen, betonade han, dock utan att nämna de kompromissförhandlingar som pågått i två år.

När Polen nu tar plats som icke-permanent medlem i FNs säkerhetsråd kommer vi att fokusera på att främja internationell rätt, vårt mål är att stärka folkrätten, säger utrikesministern. Vi blir ett av de länder som bestämmer om globala säkerhetsfrågor, och i maj när Polen är ordförandeland har vi möjlighet att ta initiativ. Det innebär vissa utmaningar och Polen måste förändra sin syn på globala problem och förbereda den diplomatiska kåren för att aktivt delta i den debatten. (TVP och wB 19 jan 18)