Vad gör Duda och Morawiecki i Davos?

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

President Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki vistas för närvarande på toppmötet i schweiziska Davos. Deras uppdrag är att skapa varmare relationer med omvärlden, övertyga den om att Polen under PiS styre inte är så odemokratiskt som oppositionen vill utmåla det som och i största allmänhet leta efter nya allierade i projektet ”det nya Europa”. Och allt detta försöker de göra utan att beröra det prekära ämnet – rättsstatens sönderfall.

Deras tal har inte väckt någon uppmärksamhet. De hade förvisso ingen chans mot Donald Trump som också försöker övertyga de ekonomiska och politiska eliterna om att USA redan efter ett år av hans presidentskap reser sig från förfallet.

Morawiecki har emellertid haft flera möten med bland annat Norges, Danmarks och Hollands premiärministrar. Om dessa samtal resulterar i några konkreta beslut som kanske kommer bidra till ett gemensamt europeiskt ställningstagande i frågor som energisäkerhet och Ukraina-krisen så kan vi tala om Polens bidrag till att stabilisera situationen i Europa. Än så länge är det dock bara samtal.

Den ekonomiska analysen av Morawieckis planer som presenterades i Davos måste lämnas åt experterna. Politiskt kan man säga att den nya polska premiärministern visar sin goda vilja: han eftersträvar samarbete inom EU samtidigt som han förespråkar ”det nya Europa”.

Samtidigt som Morawiecki målade upp sina visioner kunde han inte låta bli att komma med pikar mot sina politiska motståndare och företrädare. Enligt honom råkade Polen i några ”utvecklingsfällor” efter 1989 även om den generella utvecklingen ” inte var helt fel”. Polacker har i nästan 30 år arbetat hårt och under många år varit Europas ekonomiska tiger, något som idag är ett minne blott trots den ekonomiska högkonjunkturen (investeringarna minskar lavinartat, statsskulden ökar lika lavinartat etc.).

Även president Duda är öppen för samarbete med EU samtidigt som han talar varmt för den av omvärlden så hårt kritiserade PiS-politiken. Duda försöker också profilera sig som medlare och vill utvidga EU. Han antydde att han stödjer och vill medla mellan EU och Serbien angående dess eventuella medlemskap i Europeiska unionen.

Under mötet med Jordaniens kung meddelade han att den polska regeringen är villig att på ett aktivt sätt mildra flyktingkrisen (på plats förstås och inte genom att ändra den officiella ståndpunkten i frågan).

Det är naturligtvis berömvärt att presidenten och premiärministern så ivrigt letar efter allierade i Davos. Varför har de tidigare rättfärdigat PiS-regeringens agerande, något som gjort att det nu är så svårt att hitta partners som skulle ha tilltro till den polska regeringens trovärdighet?

Dorota Tubielewicz Mattsson