Tillerson besökte Warszawa

USAs utrikesminister Rex Tillerson på besök i Warszawa januari 2018. Foto: Regeringskansliet.

USA och Polen har enats om en färdplan för att utveckla de ekonomiska och politiska relationerna mellan de två länderna, inklusive den internationella säkerheten. Det sade Krzysztof Szczerski, presschef för presidentkansliet, på en presskonferens efter fredagens möte mellan USAs utrikesminister Rex Tillerson och president Andrzej Duda.

Militärt och ekonomiskt partnerskap, men också samarbete inom energisektorn, där Polen försöker minska sitt behov av naturgas från Ryssland, liksom samarbete på den globala arenan i FNs säkerhetsråd finns nu med på färdplanen. Under punkten Militärt samarbete tog man också upp moderniseringen av den polska armén samt befintliga och framtida amerikanska kontingenter i Polen.

Samtalen har visat hur bra Polens och USAs inställning stämmer vad gäller avgörande frågor inom utrikespolitiken, sade Szczerski. Att backa upp 3-havsinitiativet, som är ett ekonomiskt forum för länder i Central- och Östeuropa, var ett av de viktiga mål som båda länderna anslutit sig till, och där finns ett tydligt stöd från den amerikanska administrationen.

Under sin två dagar långa vistelse träffade Tillerson också premiärminister Mateusz Morawiecki och utrikesminister Jacek Czaputowicz. (Polskie Radio och wB 27 jan 18)