Duda möter verkligheten 

President Andrzej Duda. Foto: wikipedia.

President Andrzej Duda har som bekant besökt det ekonomiska toppmötet i Davos. Tillsammans med premiärminister Mateusz Morawiecki deltog han i flera panelmöten och diskussioner. Deras aktiviteter har beskrivits som framgångar i framför allt i regimtrogna medier. Men rapporteringen från Davos vittnar även om något annat.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Duda och Morawiecki körde med det vanliga snacket om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) förträfflighet och oppositionens och Europas orättfärdiga kritik. Duda gick emellertid ännu längre. Han anklagade EU-kommissionen för att vara ”diktatorisk” gentemot Polen.

Fake news är ett av de viktigaste vapnen i den moderna krigsföringen, sade Duda, och desinformation är mycket farlig.

Den förvånade moderatorn reagerade snabbt: Menar ni att EU-kommissionen använder sig av desinformation?

EU-kommissionen är desinformerad av den nuvarande oppositionen, av dem som förlorade makten 2015, svarade Duda.

Så talar man kanske till Lag och Rättvisas trognaste väljare men ute i världen fungerar det inte. Finlands EU-kommissionär Jyrki Katainen rusade upp och svarade: Det var jag som tillsammans med Danmarks och Hollands representanter initierade procedurerna gällande Polens brott mot demokratin. Jag skulle vilja kommentera president Dudas ord om att det finns ett problem mellan Polen och EU-kommissionen.

Tillsammans med flertalet av medlemsländerna är vi är djupt oroade över den polska regeringens förändringar av det polska rättssystemet, sade Katainen.

Duda blev uppenbart överrumplad av Kaitanens reaktion och hade föga att tillägga. Det enda han förmådde var att flera gånger upprepa: jag håller inte med! Och bjöd in den finske kommissionären till Polen för att ”se med egna ögon”. Problemet är att EU-kommissionens representanter redan har besökt Polen flera gånger och försökt tala med den polska regeringen. Utan resultat.

Andrzej Duda och hans kollegor från PiS tror att det politiska livet i världen fungerar som i Polen. Att man kan skapa dimridåer och komma med halvsanningar. Att människor som är ens allierade kommer att köpa vad som helst man intalar dem, och de som inte är ens allierade kan man betrakta som fiender och förtala eller rent av förfölja. Men så fungerar det inte i den demokratiska världen. Det är något som PiS, dess ledare Jarosław Kaczyński och president Duda inte förstår och inte kan acceptera.

Det är därför Duda ser allting i ideologiska termer, det är därför Duda ”inte kan förstå varför Europakommissionen varit så partisk gentemot Polen” och det är därför som Duda råder EU att tänka om och undvika en ”kris”, för ”det är en kris, inte så allvarlig som Brexit men en allvarlig kris”.

Duda kommer med tillrättavisanden och hot om att splittra EU:s gemenskap. Men ligger det verkligen i Polens intresse?

Dorota Tubielewicz Mattsson