Allt fler åker tåg i Polen

De nya pendeltågen har minskat restiderna avsevärt, vilket ökar antalet passagerare. Foto: Sverker Norén.

Över 300 miljoner passagerare åkte tåg förra året, vilket är 12 miljoner fler än 2016 och det högsta antalet passagerare på 15 år. Det rapporterar polska Järnvägsverket (Urząd Transportu Kolejowego).

Det växande antalet passagerare är ju ett bevis på att polackerna gärna vill tillbaka till järnvägen, säger generaldirektör Ignacy Góra. Tågen blir allt mer anpassade till passagerarnas behov med nya eller moderniserade tåg, kortare restider och nya lättillgängliga stationer.

Även godstransporterna ökade förra året och mer gods transporteras på järnvägen idag än någon gång under de senaste fem åren.

En del av framgången kan sannolikt tillskrivas de nya pendeltågen Pendolino, som gör det möjligt att resa mellan de större städerna på betydligt kortare tid än tidigare. (Polskie Radio och wB 31 jan 18)