Morawieckis tal till nationen

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Kära landsmän, vårt folk är präglat av det stora lidandet under andra världskriget. Hela landet var ockuperat av Tyskland och Sovjetunionen. Nästan alla polska familjer har förlusten av nära och kära att sörja, Polen var Tredje rikets första offer. Döden och lidandet i de tyska nazisternas koncentrationsläger blev en gemensam erfarenhet för judar, polacker och många andra folk.

Så inledde premiärminister Mateusz Morawiecki ett plötsligt insatt tv-tal till nationen med anledning av reaktionerna på de ändringar i Lagen om IPN som gör det straffbart att hävda att Polen som stat var delaktigt i Förintelsen – det vill säga använder uttryck som polska dödsläger. Det förekommer då och då, och polackerna avskyr att förväxlas med de bödlar som krossade landet och mördade en stor del av dess befolkning.

Israel och USA har reagerat skarpt på formuleringarna i lagen och tolkar dem som att Polen försöker dölja att det fanns polacker som mördade judar eller angav dem till de nazistiska ockupanterna. För Polen är det viktigt att omvärlden förstår att det också fanns polacker som gömde judar undan nazisterna trots att de därmed riskerade sitt och familjens liv.

Vi förstår Israels känslor och att man måste arbeta för att berätta de två folkens gemensamma komplicerade historia tillsammans, sade Morawiecki i sitt tv-tal. I Polen och många andra länder i Europa är det förbjudet att förneka Förintelsen, men det finns andra sätt att förfalska historien, och ett av de värsta sätten är att förminska de faktiska gärningsmännens ansvar och tillskriva offren detta ansvar.

Det är därför vi ändrar lagen om IPN. Lägren där miljontals judar mördades var inte polska. Det är en sanning som är en del av sanningen om Förintelsen, sade Morawiecki. Vi fördömer alla brott som begicks på polsk mark under andra världskriget, oavsett vilka som var förövare och vilka som var offer. Vi kommer aldrig att begränsa debatten om Förintelsen, och genom åren har vi gjort mycket för att bevara minnet av de totalitära regimernas brott, både inom vårt eget land och utanför dess gränser. Men vi måste bekämpa falska påståenden om att Polen var delaktigt i det tyska brottsmaskineriet. Polen står på sanningens sida!

Kära landsmän, Förintelsen var en ofattbar tragedi också för Polen. Av de sex miljoner polska medborgare som dog under andra världskriget kom tre miljoner från den judiska gemenskapen, konstaterade premiärministern. Därför är Polen som inget annat land skyldigt att försvara sanningen om Förintelsen.

Han avslutade med att påminna om ryttmästaren Witold Pilecki, som lät sig tas tillfånga av nazisterna och sände hemliga rapporter från Auschwitz, om Żegota, organisationen som räddade judar trots hotande dödsstraff, om den underjordiska staten som fördömde morden på judar och om Jan Karski, kuriren som informerade exilregeringen i London och väst om de tyska brotten. (TVP, TVN och wB 1 feb 18)