Gross: Polen vill förfalska Förintelsens historia

Skärmdump från natemat.pl

Regeringen hävdar att den nya lagen är ett verktyg i kampen för värdighet och historisk sanning, men det är inte sant. Lagens slutgiltiga mål är att förfalska Förintelsens historia. Det säger den polsk-amerikanska historikern och författaren Jan Tomas Gross till brittiska Financial Times sedan Polen antagit en lag som gör det straffbart att säga att Polen som stat deltog i Förintelsen.

Syftet har varit betydligt mer ambitiöst än att bara förbjuda formuleringar som ”polska dödsläger”, de polska myndigheterna försöker undertrycka debatten om polacker som samarbetade i förföljelsen av judar, säger Gross. Det är därför regeringen gör det olagligt att diskutera den frågan ”offentligt och mot fakta”. Med den nya lagtexten kan i princip varje jude som överlevt Förintelsen i Polen anklagas för lagbrott. Jag har läst hundratals vittnesmål från överlevare, och jag kan inte erinra mig ett enda där den nya lagen inte skulle kunna tillämpas.

Förra gången den polska regeringen använde sig av antisemitism i sin officiella propaganda var 1968, då kommunistpartiet satt vid makten. Det resulterade i en etnisk rensning, och tusentals människor som överlevt Förintelsen lämnade landet tillsammans med sina barn, konstaterar Gross.

Jan Tomasz Gross lämnade själv Polen efter förföljelserna 1968. Han har idag en professur i War and Society (Krig och samhälle) vid Princetonuniversitetet i USA och har doktorerat i sociologi vid Yale. Han forskar om polackernas inställning till Förintelsen och har publicerat flera rapporter. År 2001 kom boken Grannar (Neighbors) om pogromen i Jedwabne 1941och några år senare Fruktan (Fear: Antisemitism in Poland After Auschwitz) om pogromen i Kielce 1946. 2011 kom Gyllene skörd (Golden Harvest) som beskrev hur polacker skodde sig på judar under Förintelsen.

Hans böcker har väckt stor uppmärksamhet både internationellt och i Polen. Han fick en hedersutmärkelse av Polens president 1996, men när han för två år sedan i den tyska tidningen Die Welt kritiserade Polens vägran att  följa EUs kvotprogram för flyktingar hördes krav på att Gross skulle fråntas sin orden. President Andrzej Duda uppdrog åt utrikesdepartementet att utreda om det var möjligt. Departementet stödde tanken, men  förslaget rann ut i sanden. (natemat.pl och wB 7 feb 18)