Szydło gav rejäla bonusar till sina ministrar

Förra premiärministern Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Samtidigt med den stora debatten om den nya IPN-lagen upptas polackernas sinnen nu av en skandella med mindre dignitet. Det handlar om de generösa bonusar som förra premiärministern Beata Szydło delade ut till sina medarbetare under 2017.

Parlamentarikern Krzysztof Brzeja från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har begärt fram uppgifterna, och det visar sig att Szydło var generös mot sina medarbetare som ändå hade hyfsat goda löner och andra tillägg.

I toppen ligger dåvarande inrikesministern Mariusz Błaszczak med en bonus på 82 000 złoty (211 000 svenska kronor). Utbildningsminister Anna Zalewska och dåvarande finansministern Mateusz Morawiecki delade på andraplatsen med 75 100 złoty vardera (193 000 kronor). 72 100 złoty (185 000 kronor) per skalle fick kulturminister Piotr Gliński, idrottsminister Witold Banka, digitaliseringsminister Anna Strzeżynska, dåvarande utrikesministern Witold Waszczykowski och justitieminister Zbigniew Ziobro.

Sju ministrar fick bara 65 000 złoty i bonus (167 000 kr), och notan till skattebetalarna uppgår till 1,5 miljoner złoty (knappt 4 miljoner kr).

Sarkastiska kommentarer i medierna visar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) gett sken av en enkelhet och ödmjukhet som ministrarna inte riktigt lever upp till.

Ett par av Szydłos belönade ministrar avsattes när Mateusz Morawiecki strax före jul tog över som regeringschef. (natemat och wB 9 feb 18)