Kaczyński: Vi är nära sanningen om Smolenskolyckan

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Vi kommer allt närmare sanningen om Smolenskkatastrofen. Det sade Jarosław Kaczyński på lördagen då regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) höll sitt månatliga möte till minne av flygolyckan vid Smolensk, där dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra den 10 april 2010 miste livet.

Vi är också mycket nära att få ett monument till Lech Kaczyńskis minne, sade PiS-ledaren, och det kommer ganska snart att sättas upp en sockel till monumentet.

Monumentet är en stridsfråga i Warszawa och kommunfullmäktige röstade i förra veckan nej till ett monument framför presidentpalatset. Kaczyński har från början krävt ett monument på den öppna platsen framför palatset, och de månatliga Smolenskmötena inleds i en kyrka och avslutas framför presidentpalatset, dit deltagarna promenerat med tända ljus och religiösa symboler. Motståndarna anser att minnesmärket ska passa in i de sobra omgivningarna kring palatset och föredrar att det placeras vid t.ex. Piłsudskitorget i anslutning till den Okände Soldatens grav.

Kaczyński har också uppmanat polackerna att sätta upp ett Smolenskmonument i varje stad – ett mål som redan uppnåtts, i varje fall i de städer där PiS styr.

Utöver monumentet talade Kaczyński om den omstridda lagen som kriminaliserar användandet av formuleringar som polska dödsläger.

Vi måste försvara sanningen om vad som hände i Polen under andra världskriget, sade Kaczyński. Vi måste stå emot antisemitism, men det betyder inte att vi inte ska försvara deras heder, de som dog under andra världskriget. Vi kan säga att vi har vunnit, och vi kommer att fortsätta vinna, för Polen har rest sig upp från sitt knästående, och det ska i fortsätta med. Alla inser att detta är vägen till framgång, vår gemensamma framgång. (Polskie Radio, natemat.pl och wB 11 feb 18)