Morawiecki: Polen var det bästa landet för judarna!

Skärmdump från TVN.

Polen har varit det land som i historien varit bäst för det judiska samhället. Det sade premiärminister Mateusz Morawiecki som på lördagen lade ner en krans till minne av den polsk-judiske politikern Szmul Zygielbojm (1895–1943) i staden Chełm.

Sedan Władysław Herman (polsk furste på 1000-talet) välkomnat judarna till landet har det suveräna Polen aldrig kastat ut judar, så som man gjorde i andra länder i Europa, sade Morawiecki. Vi har nästan tusen år av samarbete med judarna. Det har funnits perioder när det brast, men den högsta makten har aldrig kastat ut judarna – tvärtom har Polen givit dem privilegier, skapat utrymme för dem, en livsmiljö som judarna inte hade någon annanstans i Europa.

För mig förtjänar Polen som nation att få ett träd hos Yad Vashem i Jerusalem, sade han, och påminde om att nazisterna införde dödsstraff mot dem som upptäcktes ha hjälpt judar under kriget – om så bara med ett glas vatten. Och det handlade inte om enstaka personer, det var hela familjer, hela byar!

Med all respekt för Danmark och Nederländerna – de hjälpte judar, men där handlade det om ett relativt fåtal. Mycket, mycket få dödades där för att ha hjälpt judarna. Men i Polen utfärdade den underjordiska staten dödsdomar mot dem som förrådde judarna.

Med anledning av uppståndelsen kring den kontroversiella lagen som förbjuder användandet av uttryck som polska dödsläger talade han om vikten av att Polen och Israel fortsätter att ha goda relationer .

Vi måste kämpa tillsammans för den historiska sanningen så att samexistensen kan blomstra även i framtiden, sade Morawiecki. Undvik antisemitiska uttalanden, de är vatten på våra fienders kvarn. Tillsammans ska vi tala om hur verkligheten var. (TVN 11 feb 18)