Wałęsa: Lech Kaczyński är ansvarig för Smolenskolyckan

Förre presidenten Lech Wałęsa.
Foto: Michal Koziczynski, wikipedia.

Framlidne Lech Kaczyński bär hela ansvaret för Smolenskolyckan. Det skriver den forne Solidaritetsledaren Lech Wałęsa på twitter på måndagen. Det var oansvarigt att samla så många betydande personer i ett och samma flygplan.

Det skulle ha hänt en tragedi i Georgien också, om inte piloten var modig nog att vägra landa, skriver Wałęsa.

Han syftar på ett tillfälle i augusti 2008 då Ryssland under en gränskonflikt satte in trupper i Georgien. Dåvarande presidenten Lech Kaczyński tog tillsammans med presidenterna i de baltiska länderna flyget ner till Tbilisi för att stödja president Saakasjvili mot Ryssland.

Planet var destinerat till en flygplats i Azerbajdzjan nära den georgiska gränsen, men under resans gång krävde president Kaczyński att man i stället skulle gå ner på flygplatsen i Georgiens huvudstad Tbilisi. Kaptenen vägrade av säkerhetsskäl, och de fyra statscheferna fick till Kaczyńskis uttalade missnöje åka bil till Tbilisi från Azerbajdzjan. Han kallade flygkaptenen feg och hotade att låta ställa honom till svars för sin olydnad.

Men efter hemkomsten fick piloten medalj av försvarsminister Bogdan Klich ”för sitt modiga beslut” – relationerna mellan presidenten och regeringen var inte särskilt goda.

När president Kaczyński två år senare tillsammans med en stor del av den politiska och militära maktapparaten i Polen omkom i en flygolycka vid Smolensk uppstod genast rykten om att presidenten även denna gång beordrat landning och att besättningen den här gången inte kunde stå emot. (onet.pl och wB 12 feb 18)