Morawiecki: Nord Stream 2 hotar säkerheten i Europa

Byggandet av Nord Stream 1.
Foto: wikipedia.

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 är onödig, skadlig och splittrande, och den gör ett rysk-ukrainskt krig mer sannolikt. Det sade premiärminister Mateusz Morawiecki på fredagen inför sin resa till Berlin.

Ukraina är relativt säkert så länge gastransporterna till Centraleuropa går genom landet, sade Morawiecki. När Nord Stream 2 står färdig kan gasledningen genom Ukraina stängas av, och då kan Moskva trappa upp konflikten med Ukraina.

Nord Stream, som byggs av den ryska gasjätten Gazprom, innebär att Ryssland kan transportera naturgas via ledningen genom Östersjön utan att passera Ukraina, Polen eller de baltiska staterna. Initiativet togs när Moskva straffade Kiev för den orangea revolutionen 2004–05 genom att skruva åt gaskranarna under den stränga vintern. Eftersom leveranserna till Västeuropa gick genom Ukraina betydde det energibrist inte bara där utan också i Tyskland och Polen. För att tyskarna inte skulle behöva frysa ännu en kall vinter var Berlin positivt till en gasledning som gick direkt från Ryssland till Tyskland.

Polen var redan från början negativt till Nord Stream och även Sverige hade betänkligheter. Men sedan det utretts att Östersjön inte skulle ta någon skada fanns det inga möjligheter att säga nej. I den vevan antog EU också på initiativ av Polen ett beslut om energisolidaritet.

Polen, vars huvudsakliga energiförsörjning kommer från det egna kolet, har i decennier satsat på att importera naturgas från andra länder än Ryssland och i viss mån att bygga vindkraft. Sedan flera decennier planeras också ett kärnkraftverk i landet, som enligt nya uppgifter kan komma att stå klart år 2029.

Nu är det alltså dags för Nord Stream 2, och Polen pläderar intensivt emot bygget av en ny ledning.

Tyskland anser att Nord Stream är ett rent ekonomiskt projekt som inte utgör någon risk för diversifieringen.

Vi vill att gasledningen genom Ukraina ska fortsätta användas, sade kansler Angela Merkel när Morawiecki var i Berlin på fredagen.

I EU-parlamentet diskuteras nu ett gasdirektiv som en del av EUs energiunion, och det kan komma att påverka Nord Stream 1 och 2. Direktivet går ut på att alla gasledningar in på EUs område följer EUs regler och är tillgängliga för alla operatörer.

Även USA ser enligt utrikesminister Rex Tillerson Nord Stream som en säkerhetsrisk. (Polskie Radio, politico.eu, Die Welt, YLE och wB 16/18 feb 18)