Morawiecki och de ”judiska förövarna”

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Premiärminister Mateusz Morawiecki reser just nu Europa runt i en charmoffensiv för att återuppbygga Polens goda rykte. Men det går inte alltid så väl.

I Berlin i fredags meddelade Morawiecki att Polen inte har något ansvar för den antisemitiska kampanjen 1968 eftersom ”Polen inte existerade då”. Ansvaret vilar på den kommunistiska regimen.

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

I München i lördags frågade en israelisk journalist om han blir straffad när han talar om sin familjs historia (hans förfäder föll offer för en polsk angivare under Andra världskriget). Morawiecki sade nej – och lade till att det är fritt att tala även om ”judiska förövare”.

Uttalandet öppnar vägen för en relativisering av det tyska ansvaret för Förintelsen. Kollaboratörer fanns bland alla nationaliteter, även bland judar. Men det går inte att jämställa SS-officerarens, den polske angivarens eller den ukrainske lägervaktens ansvar med en judisk gettovakts ansvar. Den judiske vakten, medlemmen i judenrat eller i Sonderkommando i Auschwitz (judar som valdes ut för att arbeta i krematorierna) fick välja mellan en snabb och säker död och en viss, ofta mycket liten, chans att rädda livet på sig själv och sin familj. Skillnaden är alltså uppenbar.

Uttrycket Förintelsens ”polska medarbetare” får polska politiker och nationalister att resa ragg men man tillåter sig det symmetriska uttrycket ”judiska förövare”. Judarnas situation under Andra världskriget är i högsta grad en annan än polackernas, trots att båda var nazisternas offer.

Staten Israel protesterar igen:

Den polske premiärministern förstår inte historien, säger regeringschefen Benjamin Netanjahu.

Relationerna blir nu än mer frostiga, Israels vilja att förbättra relationerna har ersatts av en defensiv hållning då man anser att Polen inte är öppet för den judiska erfarenheten.

Än mer orolig är Shevah Weiss, tidigare Israels ambassadör i Polen och i decennier en viktig röst i den polsk-judiska dialogen.

Den polska regeringen förstör allt man under de senaste 25 åren och med stor möda lyckats åstadkomma i de två nationerna, säger Shevah Weiss, en stor Polenvän som tilldelats landets högsta orden för civilpersoner, Vita Örnen, för sina insatser.

Vad Morawiecki anbelangar så har han inte bara misslyckats med att avstyra konflikterna med Väst, han har också visat sig vara utan historiska kunskaper, utan diplomatiska färdigheter och med usla rådgivare.

Dorota Tubielewicz Mattsson