Presidenten är fortsatt mest uppskattad

President Andrzej Duda och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Montage: wB.

Runt 72 % av polackerna har förtroende för president Andrzej Duda, som därmed ligger i topp på popularitetslistan. Igen.

Det visar en färsk opinionsundersökning som gjorts av statliga Cbos.

17 % har misstror presidenten, och 9 % har ingen åsikt.

På andra plats kommer premiärminister Mateusz Morawiecki med 64 %, en minskning med 4 % sedan förra månaden. Och efter honom finner man den sparkade Beata Szydło, numera vice premiärminister.

Intressant är Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som väcker starka känslor. Trots att han formellt bara är en vanlig parlamentariker utan offentlig ställning är det han som leder Polen. Han bestämmer politiken, han granskar ministrarna, han avgör vilka som får sitta kvar och vilka som ska bytas ut. Att han inte själv är regeringschef beror i första hand på att han alltid haft höga impopularitetssiffror – i den aktuella undersökningen är det två politiker som har lågt förtroende: Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) är impopulär hos 48 % av de svarande och Kaczyński kommer näst med 45 %.

Men man ska inte glömma att han också är mycket uppskattad – på förtroendelistan är han nummer 7 med 42 %. Många av de mest synliga politikerna i Polen har avsevärt sämre siffror än så.

Studien gjorde 1–8 februari och debatten om ändringen av IPN-lagen var redan igång då – lagen antogs av parlamentet i slutet av januari. Presidenten lär förstå att det inte var självklart att han skulle underteckna lagen. Kaczyński lät förstå att det skulle han visst. Den 6 februari skrev han under men skickade med en brasklapp – han skickade den vidare till Konstitutionsdomstolen för bedömning.

Ett annat ämne som rörde upp många känslor under perioden var tv-dokumentären om polska nynazister som firade Hitlers födelsedag. (Rzeczpospolita och wB 20 feb 18)