Duda utnämner generaler igen

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

Relationerna mellan president Andrzej Duda och försvarsdepartementet normaliseras allt mer. Departementet leds nu av Mariusz Błaszczak, och han har inte samma stil som den förre försvarsministern Antoni Macierewicz – han håller inte presidenten utanför diskussionerna om försvarets framtid.

Båda sidor bättrar på sin image gentemot motparten, skriver polska medier, och Duda som under det senaste året vägrat utnämna nya generaler åt Macierewicz har bekräftat att han nu återupptar generalsutnämnandet. Utnämning av nya generaler är vanligt inslag när Polen håller minnesceremonier av olika slag.

Presidenten säger nu att han kommer att utnämna 14 nya generaler den 1 mars, då Polen högtidlighåller minnet av de s.k. fördömda soldaterna. Det var patrioter som efter krigsslutet fortsatte att bekämpa den nya kommunistiska regimen. De jagades av Röda armén över hela landet, kastades i fängelse, dödades och grävdes ner i anonyma massgravar. En av dem som får personifiera de fördömda soldaterna är Inka – den 17-åriga sjukvårdaren Danuta Siedzikówna som avrättades av regimen 1946. (Warsaw Voice och wB 23 feb 18)