Morawiecki: Antipatin mot Polen har ökat

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: PMs kansli.

Den nya lagen som gör det straffbart att använda formuleringar som polska dödsläger och att förneka att massakern i Volhynien 1943–44 har avslöjat en ökande våg av anti-polska känslor. Det säger premiärminister Mateusz Morawiecki.

Den nya lagstiftningen var nödvändig för att försvara Polens heder och bilden av Polen, säger Morawiecki. Anti-polonismen i världen har blivit starkare i brist på reaktion från Polen i den här frågan de senaste tio åren.

Vissa människor påstår att polackerna var värre än nazisterna och det är en total förvrängning av historien och av vad som hände på polsk mark, säger han.

Lagen, som trädde i kraft nyligen, väckte stor upprördhet i både Israel och USA. Framför allt Israel utgick ifrån att Polen ville dölja pogromer och antisemitism i landet.

Premiärminister Mateusz Morawieckis uttalande i förra veckan om att judar kan tala om släktingars upplevelser under kriget utan att dras inför rätta på samma sätt som att man kan tala om judiska förövare förbättrade inte situationen.

Även USA har meddelat att lagen försämrar relationerna mellan de två länderna. (Polskie Radio 23 feb 18)