PiS-are: Så skulle Szydło aldrig ha sagt!

Förra och nuvarande premiärministern i Polen, Beata Szydło och Mateusz Morawiecki.
Montage: wB.

Även inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) diskuterar man premiärminister Mateusz Morawieckis ord om judiska förövare i München.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński uppges vara rasande, för med det uttalandet kollapsade hela planen som skulle göra Israel på gott humör igen.

Det säger en källa till Fakt.pl och påpekar att förra regeringschefen Beata Szydło aldrig skulle ha sagt så.

När Kaczyński beslöt sig för att ersätta Szydło med den verserade Morawiecki funderade han dels på om Morawiecki skulle klara av att axla ansvaret och dels på om polackerna skulle vara redo att acceptera att en välbeställd bankdirektör tog över rodret. Szydłos folkliga personlighet tilltalar många väljare, och den stramare Morawiecki skulle kanske få problem med populariteten. För säkerhets skull fick hon stanna kvar i regeringen som vice premiärminister.

Men Morawiecki kom snabbt in i rollen och har i de senaste opinionsmätningarna legat lika bra till som Szydło och nästan lika bra som president Andrzej Duda.

Efter debaclet i München har han tappat förtroende bland väljarna – och hos Kaczyński, som till syvende och sist är den som bestämmer i Polen.

Lagen som gör det straffbart att förknippa Polen som nation med Förintelsen har inte gett önskat resultat – tvärtom har upprördheten varit stor på många håll i världen, inte minst i Israel och USA.

Ryszard Terlecki, som är ordförande i PiS riksdagsgrupp, tillstår att den nya lagen som gör det straffbart att använda formuleringar som polska dödsläger var dåligt förberedd. (Fakt.pl, natemat.pl och wB 23 feb 18)