”Polsk Holocaust” på Youtube

Skärmdump ur filmen om polsk Holocacust.

En film om ”Polish Holocaust” har publicerats på Youtube och skakat om den polska opinionen. Filmen antyder att Polen bär ansvaret för Förintelsen av judar under Andra världskriget. Den är producerad av den amerikanska Ruderman Family Foundation som reagerat mycket starkt på den nya IPN-lagen som gör det straffbart att anklaga Polen för medansvar för Förintelsen. I den några minuter långa filmen, som ingår i kampanjen ”Never Deny”, talar personer som ska representera de amerikanska judarna. Alla upprepar den felaktiga frasen ”Polish Holocaust”. Däremot sägs inget om att nazisterna stod bakom och är ansvariga för Förintelsen.

Jag kommer att hamna i fängelse för vad jag nu tänker göra, säger en ung man i filmen. Och en kvinna ser på sina två söner och upprepar: Jag kommer att sakna dem när jag inte är med dem. Inget polskt fängelse kan skrämma mig, säger en äldre man.

Alla som uppträder i filmen upprepar detta med ”Polish Holocaust”. Därefter kommer information om att 3,5 miljoner judar, inklusive hundra tusentals barn mördades i Polen, och att nu inför den polska regeringen en ny lag som gör det straffbart att tala om detta. Det är uppenbart att personer som inte känner till det historiska sammanhanget kan dra den felaktiga slutsatsen att det är polacker som är ansvariga för Förintelsen.

Ruderman Family Foundation vill dessutom att USA ska avbryta diplomatiska, politiska och ekonomiska kontakter med Polen ”innan det blir för sent”. Stiftelsen har börjat samla in namnunderskrifter för att få den amerikanska regeringen att ta detta drastiska steg och faktiskt avbryta samtliga kontakter med Polen.

Denna provokativa kampanj har väckt stora protester i Polen. Även judiska församlingar och den israeliska ambassaden i Warszawa har protesterat. Judiska församlingen i Warszawa skriver på sin hemsida att de inte gett sitt samtycke till den i filmen flitigt förekommande frasen ”Polish Holocaust”. Den är lögnaktig och skadlig, skriver man.

Även polska ambassaden i USA har reagerat starkt.

Vi är chockade över att Ruderman Family Foudation publicerat denna skamliga film som skuldbelägger Polen för Förintelsen. Vi fördömer denna ur historisk synvinkel oförsvarliga produktionen och ser den som ett illasinnat sätt att väcka till liv ännu starkare känslor i denna prekära tid, skriver ambassadör Piotr Wilczek i ett utlåtande.

Filmen har nu tagits bort från Youtube men eftersom ingenting försvinner från internet finns den att hitta på andra ställen.

Dorota Tubielewicz Mattsson