Polsk historiker: Karski skulle kunna ställas till ansvar

Historikern och journalisten Marcin Meller.
Foto: wikipedia.

Debatten om den nya IPN-lagen fortsätter, och i den senaste upplagan av tidskriften Polska The Times går historikern och journalisten Marcin Meller till ett rasande angrepp mot regeringen och mot förbudet att tala om Förintelsen så att det kan verka som om Polen som stat hade en del av ansvaret.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har på eget initiativ orsakat Polen den största katastrofen sedan 1989, säger Meller. Man kan fråga sig om det är gjort med berått mod, om det var en provokation för att ena väljarna inför en gemensam fiende – den här gången judar och ukrainare – eller om man helt enkelt inte förstod vilka konsekvenser det skulle bli.

Fram till i januari i år förekom polska dödsläger inte särskilt ofta i utländska medier. Tidigare regeringar i Polen har hanterat det här lugnt och sansat, polska ambassadörer har skrivit vänliga brev och förklarat hur det ligger till. Så vad ville man med den här lagen? Ville man öppna dörren och säga: Hej, vi är mycket mer antisemitiska än ni har trott? frågar Meller retoriskt.

Polen kommer att få ta konsekvenserna av detta i många år, säger han. Och faktum är att Jan Karski, mannen som underrättade världen om vad som hände med judarna i Polen under andra världskriget, han talade om att polacker förtryckte judar men också att polacker beklagade vad nazisterna gjorde mot judarna.

Jan Karski skulle kunna ställas till ansvar med hjälp av den nya lagen, konstaterar Meller.

Men ärligt talat: har någon någonsin ifrågasatt att ansvaret för Förintelsen ligger hos tyskarna? frågar han. Vi har öppet talat om att det fanns polacker som angav och dödade judar, och för det har vi vunnit respekt i världen. Men PiS sveper in allt i en skammens pedagogik, och det PiS har tillfogat Polen under de senaste veckorna har medfört att Polens röst bara har en tiondel av den tyngd vi tidigare hade.

Visste premiärminister Mateusz Morawiecki vad han sade när han i München påpekade att det fanns judiska förövare också? Han är ju själv historiker. Argumentet om att lagen skulle främja Polens goda namn faller ju samman när man ser konsekvenserna. Jag ser en parallell med 1968 då Polens dåvarande ledare Władysław Gomułka släppte loss demonerna – jag tror inte att Kaczyński heller kommer att kunna stoppa det han nu har satt igång, säger historikern Meller.

Kommunistregimens kampanj mot ”sionisterna” i mars 1968 ledde till att de flesta av Polens kvarvarande judar tvingades lämna landet. (Polska Times 27 feb 18)