Krasnodębski ny vice ordförande i EU-parlamentet

PiS-politikern Zdzisław Krasnodębski.
Foto: Waldemar Borowski, wikipedia.

Med stöd av 276 ledamöter i EU-parlamentet valdes Zdzisław Krasnodębski från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på torsdagen till en av dess 24 vice ordförande.

Han efterträder Ryszard Czarnecki från samma parti, som nyligen förlorade sin ställning som vice ordförande efter att ha kallat en annan polsk EU-parlamentariker, Róża Thun från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), för angivare och förrädare.

Zdzisław Krasnodębski har framför allt engagerat sig i energi- och industrifrågor och anses kunna samarbeta med ledamöter från olika politiska grupper. Bland annat samarbetar han med Jerzy Buzek från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) om att försöka stoppa naturgasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. (TVP och wB 1 mars 18)