Minnet av Pilecki högtidlighålls i Polen

Witold Pilecki under skådeprocessen 1948.
Foto: wikipedia.

När Polen den 1 mars firar minnet av de fördömda soldaterna ligger fokus på ryttmästaren Witold Pilecki, som frivilligt lät sig gripas och skickas till dödslägret Auschwitz för att kunna rapportera om vad som tilldrog sig där.

Museet för de fördömda soldaterna i Warszawa har arrangerat en utställning, men minnet av offren högtidlighålls över hela landet med konserter, demonstrationer och andra utställningar. För ett par år sedan gjordes en film om de fördömda soldaterna av regissören Jerzy Zalewski, Historien om Rój, som visas på många biografer idag.

En minnesplakett som satts upp på premiärministerns kansli avtäcktes på torsdagen av premiärminister Mateusz Morawiecki.

De fördömda soldaterna var rester av den underjordiska motståndsrörelsen som inte återgick till ett civilt liv efter andra världskrigets slut utan gömde sig i skogarna och fortsatte kampen, nu mot kommunistregimen. De brukar personifieras av den 17-åriga sjukvårdaren Danuta Siedzikówna, som gick under kodnamnet Inka, och som avrättades 1946.

Witold Pilecki lyckades skicka rapporter från Auschwitz som visade att utrotningen av judarna var noga planerad av Hitler-Tyskland.

Pilecki flydde 1943, tog sig till Warszawa och deltog i Warszawaupproret. Efter kriget hamnade han i Italien och skickades av exilpolacker tillbaka till Polen som spion. Han greps av kommunisterna 1948 och avrättades. Det finns inga uppgifter om var han ligger begravd.

Polacker i utlandet väntas högtidlighålla minnet av de fördömda soldaterna i helgen. (Polskie Radio och wB 1 mars 18)