PolSats nyheter har fler tittare än TVP

Statliga TVP har i decennier varit den kanal som de flesta polacker tittar på, TVPs nyhetssändningar har varit de som dragit flest tittare och kanalens nyhetsvärdering har därmed varit tongivande i landet. När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vann valet hösten 2015 var en reform av de statliga medierna TVP, Polskie Radio och nyhetsbyrån PAP, bland det första man tog itu med. Enligt de nya reglerna skulle de stötta regeringens historiepolitik, dvs. i nyheter och programutformning arbeta för att höja polackernas patriotism. För att försäkra sig om att verksamheten gick i den önskade riktningen tillsattes PiS-profilen Jacek Kurski som chef för TVP. Han ersatte en rad chefer, mellanchefer och reportrar med andra som hämtades ur partiets egna kadrer. Särskilt inledningsvis sjönk tittarsiffrorna katastrofalt, inte minst när demonstrationer mot regeringens agerande i olika former pågick på gatorna – många tittare sökte sig till andra kanaler för att få veta vad som i verkligheten tilldrog sig i landet. Mest uppmärksammat blev TVPs idylliserande rapportering av president Obamas besök i Warszawa sommaren 2016, då han riktade skarp kritik mot nedmonteringen av Konstitutionsdomstolens självständighet. TVP ersatte presidentens tal med en speakerröst som läste upp det som regeringen hade hoppats att Obama skulle säga, vilket var en lovsång till Polen i olika tonarter.

Kurskis ställning blev ifrågasatt – kanske mest för att den felaktiga rapporteringen var så oskickligt gjord att den avslöjades med detsamma.

Spännande tv-serier om händelser i den polska historien har lockat tillbaka många tittare, men i början av 2018 visar det sig att den kommersiella kanalen PolSats nyhetssändningar har gått om TVPs i antal tittare. PolSats nyheter har nått den rekordhöga siffran 2,63 miljoner tittare vilket är 300 000 fler är de som tittade på TVP-nyheterna.

Nyhetsportalen Natemat.pl spekulerar i hur länge det nu dröjer innan Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sparkar TVP-chefen Jacek Kurski. (Nagtemat.pl och wB 3 mars 18)