Morawiecki bantar regeringen

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: PMs kansli.

Alla ekonomiska gratifikationer till ministrar och vice ministrar ska bort. Det sade premiärminister Mateusz Morawiecki på måndagen vid en presskonferens med rubriken Den effektiva staten.

Jag är övertygad om att en effektiv stat fungerar därför att personalen är effektiv, inte för att byråkratin är så omfattande, sade Morawiecki. Vi har sammanlagt 126 ministrar, vice ministrar och statssekreterare och under de närmaste månaderna kommer det antalet att minska med 20–25 %. Vi ska minska byråkratin på alla nivåer.

Ett område som kommer att beröras är de 41 statliga ekonomiska institut som bedriver forskning för samhällets räkning – de bör kunna minskas avsevärt, menade Morawiecki.

Vi ska också minska det antal kreditkort som delats ut på olika myndigheter – ambassader kanske behöver ha kreditkort men på andra departement ska det bara förekomma betalkort, tillkännagav premiärministern. Vi kommer också att öka insynen i hur korten används.

Som wB tidigare rapporterat delade förra regeringschefen Beata Szydło ut generösa bonusar till sina ministrar, vilket väckte stor upprördhet bland medborgarna. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har haft som sitt mantra att de politiska eliterna inte ska suga ut skattebetalarna, och väljarna är nu mycket besvikna. Departement och myndigheter har också delat ut kreditkort som de anställda tämligen obesvärat kunnat använda sig av – bland annat på försvarsdepartementet där stora summor utbetalades med hjälp av korten. (Natemat.pl, onet.pl och wB 5 mars 18)