Szydłos bonusar sänker väljarstödet

Avslöjandet att förra premiärministern Beata Szydło öste bonusar över ministrar och departement har orsakat stort missnöje bland väljarna. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med sina två små stödpartier har tappat 3,3 % av väljarstödet i den senaste opinionsundersökningen som gjordes 1–2 mars.

Förenade högern, dvs. PiS och stödpartierna tillsammans, ligger nu på 39,4 %, vilket är en minskning med 3,3 % sedan i februari, skriver tidningen Rzeczpospolita. Utan stödpartierna har PiS drygt 38 %.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) ökar med 2,5 % och landar på 22,5 %. Även Vänsteralliansen (SLD), som i valet 2015 inte kom över 5 %-spärren, ökar och skulle om det vore val idag bli tredje största parti med 9,7 % av rösterna.

Runt 10 % av de svarande vet inte vilket parti de skulle rösta, rapporterar opinionsinstitutet Ibris, som genomfört undersökningen.

Premiärminister Mateusz Morawieckis utspel om stopp för bonusar och neddragningar i departementen var naturligtvis ett försök till damage control. 

Undersökningen bekräftar att PiS fortsätter tappa stöd bland väljarna, skriver nyhetsportalen Natemat.pl och påminner liksom flera olika medier om att Szydło, som tidigare haft så stark folklig förankring, förra året beviljade sig själv 65 000 złoty extra i bonus – en hel årslön för många polacker.

Morawiecki själv tackade inte nej till 70 000 złoty förra året, men störst bonus gick till inrikesminister Mariusz Błaszczak som fick över 80 000 złoty. Även kreditkortshanteringen – där anställda på försvarsdepartementet shoppade loss för 15 miljoner złoty – har upprört väljarna. Det har också framkommit att parlamentariker som också har en post i något departement får betalt från två håll. (Rzeczpospolita, natemat.pl och wB 6 mars 18)