Beata Szydło är Polens mest inflytelserika kvinna

Förra premiärministern Beata Szydło.
Foto: flickr

Beata Szydło och Anna Lewandowska är Polens två mest inflytelserika kvinnor enligt en färsk opinionsundersökning inför den 8 mars.

Szydło, som ju varit premiärminister, toppar listan med 9 % och flerfaldiga karatemedaljören Lewandowska kommer på andra plats med 5,6 %. Trea blev Polens Första Dam Agata Duda med 5,2 %, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.

På listan finns sammanlagt 20 kvinnor, journalister, ett par politiker, idrottskvinnor och artister med mellan 5 och 0,5 %. Många av de senare är kända för att de ofta förekommer i olika tv-program.

Låga siffror alltså, inte ens den förra regeringschefen Szydło med det generösa barnbidraget 500+ på sin meritlista kom upp i 10 %.

Av dem som röstade på Szydło var de flesta över 50 år, och det fanns fler män än kvinnor. Anna Lewandowska däremot tillmättes stort inflytande av personer under 24 år.

Man får en känsla av att kvinnornas ställning inte är så framträdande i Polen. Hela 40 % av de tillfrågade kunde inte komma på någon enda kvinna som var inflytelserik.

Tidningen nämner att polska kvinnor förekommer på internationella listor. För ett halvår sedan utsågs Beata Szydło till en av världens 100 mest inflytelserika kvinnor av tidskriften Forbes. Listan toppades av Tysklands kansler Angela Merkel.

När New York Times rankar inflytelserika personer i kulturvärlden tar de med konstnären Paulina Ołowska. Andra på listan är Michelle Obama, Lady Gaga och Donatella Versace. Läraren Barbara Anna Zielonka finns med på en lista över världens främsta pedagoger. (Rzeczpospolita 7 april 18)