Ingen Smolensk-rapport den 10 april

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Regeringens Smolenskkommission meddelar nu att det den 10 april inte, som planerat, blir någon slutrapport eller teknisk rapport om Smolenskolyckan 2010, då president Lech Kaczyńskis flygplan störtade och alla 96 ombord omkom.

På den Smolenskkonferens som hålls samma dag ska kommissionen i stället göra en multimediepresentation med en sammanfattning av läget och dess slutsatser, rapporterar polska medier. Filmen ska sedan läggas ut på Youtube.

Enligt nyhetsportalen wpolityce.pl ska kontrakten för flera ledamöter i haverikommissionen gått ut under de senaste månaderna utan att förnyas.

Det ser alltså ut som att den nye försvarsministern Mariusz Błaszczak tonar ner betydelsen av Smolenskutredningen, trots att hans företrädare Antoni Macierewicz själv sattes in som undersökningsledare när han fick lämna försvarsdepartementet före jul.

Haverikommissionen har tidigare sagt sig kunna bevisa att presidentplanet sprängdes i luften, men de internationella laboratorier som undersökt prover från offrens gravar har inte kunnat hitta några spår av sprängämnen.

Under hösten har det utlovats en fullständig rapport till den 10 april, löften som intensifierats sedan Macierewicz fick uppdraget att leda Smolenskkommissionen. (wPolityce.pl, DoRzeczy.pl och wB 8 mars 18)