PiS tonar ner antisemitismen 1968

Åhörarna protesterade under president Dudas tal den 8 mars.
Skärmdump från TVN.

Den 8 mars var det 50 år sedan marshändelserna 1968 bröt ut, och både president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki hade i sina uttalanden en annan vinkel än den vanliga.

President Duda deltog i en ceremoni vid Warszawas universitet och sade där att det inte var polacker utan kommunister som var skyldiga till den antisemitiska kampanj som drev ut de polska judarna ur Polen.

Min generation har alltså ingen anledning att be om ursäkt, sade han men gjorde det ändå.

Sedan hyllade han alla dem som kämpat för friheten både 1956 och 1968, för det var kampen för friheten som marshändelserna egentligen handlade om. Den antisemitiska kampanjen var regimens svar på studenternas protester mot ofrihet och censur, och den ledde till att Polens judar tvingades emigrera.

Men kampanjen har varit till nackdel för Polen, vi har gått miste om det som den judiska befolkningen kunde ha bidragit med, sade presidenten. Judarna är en intellektuell elit, framgångsrik och respekterad i andra länder.

Som president vill jag uttala min respekt för alla som kämpade för friheten 1956 och 1968, sade han, och dem som blev utvisade vill jag be om ursäkt.

Under talet hördes protester från delar av publiken, man anklagade presidenten för hyckleri och påminde om de kritiserade domstolsreformerna. Medborgarrörelsens vita ros syntes också bland åhörarna.

Även premiärminister Mateusz Morawiecki har uttalat sig på det sätt som nu tycks vara ett uttryck för regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) historiepolitik.

Vi hör ofta att vi bör skämmas över det som hände i mars -68, men jag tycker att vi främst ska vara stolta över de polacker som kämpade för friheten då, sade Morawiecki.

Man lyfter alltså fram studentprotesterna på bekostnad av de trakasserier som polackerna med stöd av regimen utsatte judarna för och som tvingade de flesta av dem att utan återvändo lämna Polen. Det är kampanjen som omvärlden minns. (Polskie Radio, natemat.pl 8 mars 18)