UD: Hemlig not finns – men inget ultimatum

Utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: KPRM

Utrikesminister Jacek Czaputowicz bekräftar nu att det finns en hemligstämplad anteckning om mötet mellan polska ambassaden i USA och det amerikanska utrikesdepartementet i februari.

Den finns, men jag håller inte med om tolkningen av innehållet, säger Czaputowicz.

Efter nyhetsportalen onet.pls avslöjande förnekade utrikesdepartementet att det förekommit ett sådant samtal och ett hemligt protokoll. Därefter uppmanade man åklagaren att ta reda på vem som hade läckt.

Att USA har invändningar mot IPN-lagen vet alla, men uppgifterna om sanktioner är inte sanna, säger Czaputowicz. Nu har den här informationen gjorts tillgänglig för journalister även om så inte borde ha skett. Men det finns ingenting i anteckningen som innebär problem.

Enligt det hemligstämplade dokumentet har den amerikanska administrationen beslutat att premiärminister och presidenten inte kommer att kunna träffa president Donald Trump eller vicepresidenten Mike Pence förrän den kontroversiella IPN-lagen ändrats.

Det är inte så att Polen har begärt ett möte på högsta nivå, säger utrikesministern. Jag skulle mycket gärna resa till USA, men det finns inget besök inlagt i kalendern. Det är ingen tvekan om att relationerna just nu är nerfrysta, men det där om sanktioner stämmer inte. USA vill ha bra relationer med Polen och det ligger i deras intresse att utveckla de relationerna.

Utrikesministern tar alltså delvis tillbaka de tidigare uppgifterna om att mötet inte ägt rum men förnekar att USA skulle ha försökt sätta press på regeringen.

IPN-lagen, som trädde i kraft den 1 mars, gör det straffbart att mot kända fakta hävda att Polen som stat var skyldigt eller medskyldigt till de dåd som begicks av Tredje riket under andra världskriget. Detsamma gäller brott mot freden, brott mot mänskligheten eller krigsbrott – och det är här många reagerar med tanke på den antisemitism som förekom bland polacker under kriget och med tanke på pogromen i Jedwabne 1941 då över 300 judar mördades av sina polska grannar. (onet.pl och wB 9 mars 18)