Morawiecki sparar på folk och kort

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

Premiärminister Mateusz Morawiecki har nu gjort slag i saken och plockat bort sjutton viceministrar och statssekreterare.

Det är inget personligt, säger Morawiecki, det handlar om att effektivisera regeringen. Inom de närmaste två veckorna ska ytterligare 20 tjänster dras in.

Redan när han tillträdde före jul påpekade Morawiecki att det fanns alldeles för mycket folk i departementen och att han hade för avsikt att skära ner 126 tjänster med 20–25 procent.

När det för ett par veckor sedan visade sig att den förra regeringschefen Beata Szydło tilldelat sig själv, ministrarna och en rad andra regeringstjänstemän hyfsade bonusar och att departementen dessutom gjort av med många miljoner på de kreditkort som staten betalar tvingades Morawiecki att visa beslutsamhet och initiativkraft. Han gick snabbt ut och sa att nu är det slut med bonusar och kreditkort, och dessutom ska departementen bantas ner med en fjärdedel av sin personal.

Polska medier uttrycker viss förvåning över att Morawiecki verkligen drar ner på de anställda i departementen. Miljörörelsen har noterat att många av dem, som får gå tillhör em som har arbetat med miljöfrågor – inte minst det av Morawiecki prioriterade området smog.  (Polskie Radio, parlamentarny.pl och wB 12 mars 18)