Inspektörer vill inte kolla butiker på söndagar

Nu gör arbetsplatsinspektörerna uppror – de vill inte arbeta på söndagar.

Den nya lagen, som värnar om handelsanställdas rätt att tillbringa helgerna med familj och vänner, har medfört att inspektörerna sistlidna söndag tvingades ut för att kontrollera att förbudet efterlevs. Inspektörerna ska enligt sitt avtal bara i exceptionella undantagsfall arbeta obekväm arbetstid – sön- och helgdagar samt nattetid. Den nya lagens krav på att inspektörerna ska ut två söndagar i månaden strider alltså mot andra regler på arbetsmarknadsområdet. Och värre kommer det att bli – regeringens avsikt är att förbudet inom ett par år ska gälla alla sön- och helgdagar.

Det har kommit många andra reaktioner på handelsförbudet– inte minst från de tusentals studenter som brukar arbeta i affärer och på varuhus som extrapersonal på obekväm arbetstid.

Solidaritetsledaren Piotr Duda, som satt det som villkor för att anbefalla fackförbundets medlemmar att stödja regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i valet, tar emellertid lätt på ungdomarnas protester.

Köerna utanför restauranger och teatrar är långa, sade han häromdagen i tv. Studenterna kan arbeta där i stället.

Piotr Duda tillhör dem som är övertygade om att förbudet mot söndagsöppet inte kommer att drabba det polska näringslivet. Han menar att kunderna kommer att handla under veckans övriga dagar i stället.

Näringslivet har inte samma åsikt, och lagen kringgås genom att många butiksinnehavare själva står i kassan och webbhandeln blomstrar. (money.pl, TVP och wB mars 18)