Morawiecki misstänks för manipulation

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: PMs kansli.

Premiärminister Mateusz Morawiecki befinner sig i hetluften igen. Genom att vara rik och att försöka dölja sin rikedom utmanar han de enkla och hederliga polacker som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vänt sig till i sin valkampanj. PiS går ständigt till storms mot de styrande eliterna – rika affärsmän och politiker. PiS vill lyfta fram den missgynnade och förbisedda människan som utvecklingen sprang förbi under den förra regeringens tid. Och väljarna har lyssnat – PiS vann valet 2015.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński var länge känd för att inte ha något eget bankkonto – allt han tjänade gick in på mammans konto, vilket sågs som ett bevis för att han aldrig tog emot mutor.

Nu har den regeringskritiska tidskriften Newsweek Polska upptäckt att premiärminister Morawiecki manipulerat bilden av sin förmögenhet inför inträdet på den politiska scenen. I den ekonomiska deklaration som Morawiecki och alla andra ministrar och parlamentariker varje år lämnar in till parlamentets kansli, noterar man att han uppger en betydligt mindre förmögenhet än han hade för några år sedan. Bland annat tar han inte upp den exklusiva villa på 300 kvm i ett bevakat område i centrala Warszawa där han bor. Kort före valet när han i händelse av valseger erbjöds en ministerpost skrev han i tysthet över villan på hustrun. Villan är värd en del – bara lånen uppgår till arton miljoner svenska kronor.

Premiärministerns presschef Joanna Kopcińska hävdar att allt gått rätt till, medan Newsweek anser att Morawiecki brutit mot lagen genom att inte erkänna att det i verkligheten är han som äger och betalar för villan.

Olgierd Annusewicz, specialist på politisk marknadsföring, konstaterar att detta är utmanande för PiS väljare.

Och, säger Annusewicz, här ger den polska avundsjukan utslag. Den som är rik blir automatiskt misstänkt, särskilt om det är en politiker.

Missnöjda polacker anser ofta att landets politiker per definition tar emot mutor – att de bara ser till sitt eget bästa och roffar åt sig så mycket de hinner eftersom de förmodligen ändå inte blir omvalda. Bristen på förtroende för de folkvalda anses också vara en viktig orsak till att valdeltagandet är lågt i Polen.

Att nu en av PiS främsta företrädare kan misstänkas för manipulation höjer inte förtroendet för Morawiecki, som tills nu gjort en kometrusning i opinionsundersökningarna.

Men antagligen blir det ingen bestående skada på hans politiska karriär, säger Annusewicz. Det blir en fläck förstås, men knappast mer. (Newsweek.pl och wB mars 18)