PiS tappar stöd igen men leder med god marginal

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 37,1 % av rösterna. Det är 2,6 % färre röster än förra månaden och det innebär att PiS minskar för andra månaden i rad, visar en färsk opinionsundersökning som gjorts av opinionsinstitutet Ibris för nyhetsportalen onet.pl.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 24 % (+ 4,4 %), och populistiska Kukiz’15 8,3 % (+2,8 %).

Även Vänsteralliansen (SLD) skulle komma in i parlamentet med 7,6 % och Moderna 6,3 %. Övriga partier nådde inte upp till 5 %-spärren.

Våren är ofta en besvärlig tid för regeringspartier, säger Marcin Duma på Ibris. PiS tappar stöd för andra månaden i rad men ligger fortfarande klart över oppositionen. Regeringens bonusar har sannolikt påverkat resultatet, tror Duma, som spår att förbudet mot söndagsöppet i affärerna sannolikt påverkar PiS siffror i kommande mätningar.

Valdeltagandet skulle bli minst 53,6 % och kanske ytterligare 10 %. Valdeltagandet i Polen ligger ofta runt 50 %. (onet.pl 18 mars 18)