Polackerna gillar Szydło bäst

Förra och nuvarande premiärministern i Polen, Beata Szydło och Mateusz Morawiecki.
Montage wB.

Vem är bäst som premiärminister – Beata Szydło eller Mateusz Morawiecki? Den frågan fick deltagarna i en opinionsundersökning ta ställning till nyligen.

Runt 38 % av de svarande föredrar Szydło, 22 % gjorde tummen upp för Morawiecki och 40 % hade ingen åsikt.

Bland dem som håller på Morawiecki är många unga män som bor i städerna och har en inkomst över 5 000 złoty i månaden (cirka 13 000 svenska kronor). Det är alltså unga män med god ekonomi – medellönen ligger på 4270 złoty (11 000 kronor).

Bland dem som röstar på Szydło är det lite övervikt för kvinnor med lägre inkomst, många av dem lite äldre.

Under sin tid som regeringschef var Szydło mycket populär, hon växte upp som en flicka av folket – pappan var gruvarbetare – och hon drar många röster i mindre städer och på landsbygden. Många undrade om det var så klokt av Jarosław Kaczyński (ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att byta ut henne mot den förmögne bankmannen Morawiecki som definitivt inte drar röster i samma väljarsegment. För säkerhets skull lät Kaczyński henne stanna kvar i regeringen som en av flera vice premiärministrar.

Men avslöjandena om de jämförelsevis stora bonusar som Szydło beviljade sina ministrar och sig själv sänkte hennes popularitet – i synnerhet som det varje vecka rapporteras om nya grupper som välsignats med bonusar av en storlek som vanliga polacker aldrig kan se fram emot.

Men även Morawiecki har stått i rampljuset på ett mindre smickrande sätt på senare tid, bland annat för sina uttalanden om judiska förövare under andra världskriget.

Undersökningen gjordes av opinionsinstitutet SW Research för tidningen Rzeczpospolita. (wnp.pl och wB 21 mars 18)